Страници

вторник, 28 август 2012 г.

Утрешен вестник - България

 Утрешен вестник

(Сатирата е писана 2010-та год.)

2012 г.
Четвъртък.

Починал е най-възрастният пенсионер, съобщава в. Стандарт. В неделя вечерта, на преклонната възраст от 68 години, Младен Здравков е починал в дома си от усложнения на пневмония. Приживе бай Младен, както го наричат съкварталците му, беше известен като най-възрастният пенсионер в България. Разследващата журналистка от BBС Надежда Найденова обаче изнесе информацията, че при смъртта си бай Младен е тежал само 38 кг. Президентът на България в интервю за БТВ заяви: "Държавата ще съди чуждата медия за клевета и е предателство една българка зад граница да опозорява по такъв начин името на родината си".

В. Труд пък публикува резюме на годишния доклад на Националния статистически институт. През 2011 година в държавата са се родили 92 275 български граждани, а са починали 2 453 918. С това страната ни запазва първото си място по отрицателен прираст в този сектор на Млечния Път. Затова пък, ръстът на регистрациите на нови фирми бележи възход в сравнение с 2011 г. - през 2012 те са 16.

Водещата новина на в. Монитор е стачката на лекарите в болницата. 97-те лекари обявиха ефективна стачка, заради решението на правителството за промяна в процедурата на прием, който намали срока за чакане за постъпване в болницата на само 7 години, 4 месеца и 21 дни. Лекарите настояват да бъде разкрита поне още една болница, за да се осигури по-голям достъп на населението в България до медицинска помощ. Също така от лекарския съюз настояват държавата да изплати извънредните часове труд на лекарите, както е записано в Кодекса на труда. Ако държавата не изпълни техните искания, здравните работници заплашват, че ще емигрират в Германия, Франция или Китай и в страната ни няма да остане нито един дипломиран лекар.

Обновеният в. Народно дело единствен отразява тържественото поклонение пред паметника на Българския бизнес, който беше открит миналата година в центъра на столицата, на тротоара пред Мол София. Както медията припомня, откриването на паметника беше отбелязано с тридневен траур в цялата страна. На поклонението тази година обаче присъстваха само Министъра на труда и социалната политика и деветима граждани. Те положиха венци и цветя и сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на българския бизнес.

Водещата новина на в. Пари е изявлението на Бойко Борисов, който каза, че едва сега, през 2012 г., България осезаемо излиза от кризата. Въпреки това, според министър-председателя, България не трябва да се отпуска и трябва да продължава да следва пътя на бюджетната дисциплина. Част от мерките са новото увеличение на възрастта за пенсиониране и увеличаването на осигуровките, приети днес на първо четене в Народното събрание. Възрастта за пенсиониране се вдига поетапно от 2013 г. на 70 години при 63 години трудов стаж за мъжете, и 68 години, при 58 години трудов стаж за жените. Таванът на пенсиите обаче ще се запази. Минималните осигуровки пък скачат на 1734 лв и 45 ст. Мярката е взета заради компенсирането на бюджетния дефицит, който през 2011 година внезапно достигна 2,3 трилиона лева.

Вестник 24 часа излиза с две водещи новини днес.
Ромските безредици на площада пред Президентството достигнаха кулминационна точка. Според непотвърдени данни броят на протестиращите днес е надхвърлил 14 милиона души. Центърът на столицата е блокиран вече 16 месеца. Протестиращите настояват да им се изплатят помощите за безработни и детските надбавки, които не са получавали от 2011 г. и заплашват, че няма да вдигнат палатковия лагер, докато не си получат парите. В противен случай ще съдят държавата в международния съд в Хага за нарушаване на човешките си права. Преди 11 месеца ситуацията с ромския протест излезе извън контрол, когато временният палатков лагер постепенно започна да се превръща в постоянно обитаемо гето с колиби от ламарини, кашони и пластмасови щайги. За да овладеят ситуацията, Гражданска защита създадоха буферна зона около района на протестите с контролно-пропусквателни пунктове. Мярката остана безрезултатна заради тълпите прииждащи роми от Румъния, които също се включиха в протеста. Това наложи ограждането на блокирания център с бодлива тел и осигуряването на въоръжени служители на МВР, за да се предотвратят сблъсъците между мирните протестиращи и гражданите, които се опитваха да изнесат малкото си останало имущество от жилищата си в центъра. Въпреки ограниченията на мобилността, броят на протестиращите продължава да се увеличава с около 7000 хиляди души дневно, които се раждат в четирите временно разкрити родилни зали.
Кулминацията днес бе достигната с включването в протеста и на служителите на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), които издигнаха плакати "Не можем да се грижим за толкова много коне". Това предизвика извънредно заседание на кабинета, който взе решение за разширение на временните обори по протежението на широкия булевард Тодор Александров и увеличаване на щата в НВМС с едно работно място.

Второто заглавие на 24 часа разкрива успеха на правителството за сключените договори с китайски и индийски инвеститори, които от догодина ще започнат изграждането на заводи за производство на връзки за маратонки Адибас, клечки за хранене от чамова дървесина и фестивални хартиени дракони и фенери за еднократна употреба. От направените инвестиции се очаква в България да се влеят 10 милиона юана и 14 милиона индийски рупии. В интервю за вестника развълнуваният бизнесмен Чун Ли каза: "Много съм доволен от атмосферата за правене на бизнес в България!" Злите езици говорят, че китайските инвеститори са привлечени от ниското заплащане на работната ръка в България и насърчаващата бизнеса законодателна система.

Междувременно Франкфуртер Алгемайне Цайтунг публикува пространна статия за цените на основните потребителски стоки и услуги в България, които надминаха два пъти тези в ЕС и завършва с отколешния български виц, зададен на обществеността като логичен въпрос:

"На посещение при германския си колега българският министър на финансите Симеон Дянков пита:
- Колега, каква е средната заплата във вашата страна?
- 2000 евро - отговаря Волфганг Шойбле. И решава да се изфука - За да живее един човек, са му необходими 1600 евро, какво правят гражданите ни с останалите си пари, нас не ни интересува!
След кратко мълчание Шойбле пита Дянков:
- А каква е заплатата в България? 
- 630 лв -  отговаря Дянков - за да преживее човек, са му нужни 1200 лв, но откъде си набавят хората недостигащите пари, нас не ни интересува."

Автор: Екатерина Стайкова, психолог

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!