Страници

вторник, 28 юни 2016 г.

Кракотопка (foot-ball)

 Връщам се преди малко и гледам на телевидението кракотопковска ритнигра. Гледам пише Англия и Исландия. Съпругата казва, че Исландският отбор бил съставен от трактористи, миньори, стругари и т.н., които в свободното си време решили да топкориткат милите. Англичаните от друга страна - сите професионалисти, сума ти наемници у отборо им... Честно казано, недолюбвам тази игра - защото е масовка, защото е един от "дай им зрелище" инструментите за държане на световното стадо мирно мучащо зад тв-тата и канализиращо агресията му в блеене пред ритнитопковците и стадно - племенното идентифициране на стадния человек с тях... Гледам и не вярвам на ушите си: страната-град Островистан печели... Сигурно не съм прав, сигурно... Ама - то една игра... Кожено кълбо, още 22 такива с подобни нему качества... Ету туй краче, Рит. Бег. Дай негу. Туй вратъ - цели. Туй то. Ади браву!
В случая, браво на малката градодържава! А какво означава това, че аматьори от малка държавичка побеждават огромната по вложения инвестиция на Англия? За мен, че без вперените в черните кутии стадни тълпи, приковани там от огромна зомбираща ги реклама, кракотопкването е игра, изискваща не твърде много нервни ганглии... Това не означава, че всички играещи и гледащи имат само по толкова и с такова качество, но определено споменатите по-горе тенденции съществуват!

Няма нужда от засягане - това, че мен ме отвращава масовката, цялостното излъчване и популяризирано зомбиране около кратотопкването, си е мое предпочитание. На вкус и на цвят всеки си знае... Някой ще каже: „О. нее – футболът изисква мигновени реакции и много умения!“… - всяко пиле обаче по време на полет взема мигновени решения, при което обработва огромна информация за секунда. Уточних и че има и интелигентни футболисти и зрители, които избират тази игра за отдих и отмора, вероятно поради това, че като деца са я играли. А това е избор като всеки друг – адекватен и нормален!

 Що се отнася до стадото обаче - какъв ти интелект - той общо взето пречи - само се меси тук и там. По-лесно се живее без него. Айде наште! Относно риткането - по-важното от масовката, е излъчването, съдържанието на масираните послания: сядай пред тв-то, мучи задействал стадното си чувство, яж, пий, покрещи и попреживяй още малко...

Току ми се обади някой татко за синчето кракотопко - "Занимавате ли се със спортна психология"? Що се отнася до футбола, не се занимавам. Защото е плитко и не е психология, а позитивен коучинг, правен с цел на всяка цена задоволяване на илюзии. Когато става дума за бойни изкуства, които открай време включват цялостна философия, дълбока психологична подготовка, медитативна практика - тогава нещата са съвсем различни!

Подочух, че бугарските кракотопковци висели по чалготеките. Е, не – това са напълно неоснователни клевети. Сигурен съм, че футболната психика си ходи ръка за ръка с музика в диапазона от класическа до смут джаз, с елементи на келтски мелодии и древни мантри! Нали така?!

Наистина нищо лошо в любителския футбол. Да отидеш да пориташ е като да се сбиеш с противниковия отбор, само че през правилата на конкретната игра. Подсъзнателно именно това се случва. Играещият се идентифицира с "племето" на отбора си, а противниковото "племе" трябва да бъде победено. Разликата е, че е побеждавано по по-смекчен от оригиналния си вариант вид. Не чрез мечове и секири, а през канализираната агресия в правилата на играта. Зрителите интернализират избрания от тях отбор в племенния си интроект и дълбоко нагонно обагрено чувство. Един вид, закачат нуждата си от племенна агресия в дадения отбор. Много изфинена, проникновена и възнишена психофолклогия, нали... Именно затова любителският футбол си е чудесна игра. Задоволява дълбоки, базисни нагони и случвания: агресия и племенна идентификация. Това, което мен лично ме отблъсква тук е не любителската игра, а масираните реклами, шумът около организираните турнири. Дори не самата реклама - обичам това изкуство. Отблъсква ме масовото прихващане на стадните нагонни импулси и насочването им в "хляб и зрелища" . Може да се погледне от добрата страна - стадното чувство и агресия, които могат да се проявят като войни, се канализират във въпросната примитивна игра-масовка.

Така че - чудесно нещо е любителският футбол! Познавам много точни момчета, които го практикуват. Относно собственото ми недолюбване на кракотопката - както казах, на вкус и на цвят всеки има избор и това е моят!

Орлин Баев



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!