Страници

четвъртък, 21 септември 2017 г.

Глобулус Хистерикус/ Фарингеус и Дисфагия - Невротична "буца" в гърлото и трудно преглъщане - Насоки

В огромния процент от случаите, глобулус хистерикус и дисфагията са психогенни, невротични преживелищности. Тоест, най-често се дължат на психични причини. Могат да бъдат преживявани самостоятелно или двете заедно. Могат да бъдат симптоми на по-глобална невротична картина или специфични прояви. Дисфагията е най-често психогенен казус, макар и рядко да е възможно да е предизвиквана от соматична проблематика. Рутинният медицински преглед е задължителен, за да потвърди преобладаващия, психогенен характер на симптомите, което дисквалифицира неоснователните хипохондрични нагласи. Лечението на психогенните буца в гърлото и трудно преглъщане, е психотерапевтично.

Някои общи насоки за самостоятелно справяне

- Вдишване, задържане на дъха и преглъщане при задържан дъх. При вдишване и задържане, енергията в тялото се повишава цялостно, вдига се нагоре и освобождава, отпушва блокировки. Друго, което тук би работило:

- Практика на осъзнаване на гърлото, на  "буцата" и преглъщането, като целта е промяна на отношението от страхуване, в приемане. Свързано е с практиките на дишане, осъзнаване, визуализации от нлп...

- Пълно йогийско дишане (биоенергийно дишане),като фокусът е в гърлото, с любов. 
Първоначално, се фокусирай в сърцето, почувствай любовта. След това дишай и чувствай гърлото си. Можеш при вдишване и издишване да издаваш лек гърлен звук, който се получава от фини присвиване на гърлото (дишане уджай). Най-важно, заливай гърлото и усещането си за стягане, с любов. Любов и светлина. Дишаш през тръбичката на гърлото, като заливаш със светлината на меката и приемаща любов. Не гониш усещането за стягане, трудно преглъщане и буца, а го приемаш - така то без дори да искаш, се отпуска и стапя, нормализира се. Можеш да добавиш във визуализацията си аромата на балсам, благ мехлем, както и усещането за допира на мека, галеща флуидност, която лекува. Би могла по време на практиката си и релано да намажеш гърлото си отвън с този любим балсам, като така дишайки и визуализирайки, чувстваш как ароматът, светлината, благото му липидно усещане и допир благославят, галят и лекуват при вдишване и издишване. Лесно е, естествено е, красиво е. 

- Дъвчи дъвка, вкусът на която обичаш - дъвчейки, постепенно осъзнаваш как цял ден си преглъщал без дори да усетиш. Така разбираш, че стягането е наистина изцяло психосоматика, безобидно е, както и се получава естествено разобуславяне на свързването със страх, претръпване и нормализиране.

- Практикувай сесия нидра/ хипноза/ нлп, фокусирана върху промяната на отношението ти към преглъщането, по преобразуването му от страх в обич. Такава сесия може да приготви терапевт или дори и сам (доколкото и както...)...

- Практикувай кундалини тантра йога практики (крии) - това е работа с вътрешната енергия, центрове, канали, дишане, осъзнаване, работа с енергийното тяло, коетое пряко свързано с психиката, която пък причинява глобулус хистерикус (за който говорим).

- След горните практики, парадоксално умишлено стягай още повече гърлото си, като настройката е "Да бъде както е нужно, ако ще да продължава още хиляда години и да е сто пъти по-силно, добре, да бъде волята Божия!". Стягай и отпускай няколко пъти, като при отпускането практикувай отработеното отношение на смирено любящо приемане и горните дишания и практики по доверяване.

- Моли се върху гърлото си. Това е фокусиране в центъра на гърлото с любящо приемане и простичка молитва. Както винаги, молитвата не е искане, а учене, прошка, смирение, себезаявяване, работа с психиката при присъствието на Бога, на безкрая. Например така" Господи, нека се науча да обичам това усещане, да го приема с любовта Ти, да смиря съпротивата си и се отпусна с благостта ти в творчеството на смиреното себезаявяване във всяка една сфера в живота си!" Амин

- Дишай пълно йогийско (биоенергийно), леко и приятно, като усетиш как през цялото ти тяло минава канал от енергия и светлина. Насочи се в гърлото, като осъзнаваш целия канал. При вдишване енергията се вдига нагоре, при издишване слиза надолу. При вдишване си казвай "Господи", а при издишване "помилуй". Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй - усещай как сякаш Небесен мехлем се спуска и лекува, стапя. Може да бъде Господи помилуй, но и Со Хам или Шиво Хам или друго, към което имаш афинитет.

- Няколко пъти на ден, отпусни раменете, изправи гръбнака и остави мускулите на шията да релаксират. Влез в отношението на смирено, отпуснато, с любов и благодарност приемане. (1) Вдишвай спокойно, докато накланяш врата си назад. Задръж за малко с изпълнени дробове, спокойно присъствайки в разтварянето на всяко напрежение. При издишване върни главата вертикално. Повтори многократно. (2) След това, завъртайки главата наляво, вдишвай, а завъртайки я надясно, издишвай, през цялото време отпуснат и спокойно осъзнаващ разтварянето. (3) След това завърти бавно и отпуснато, просто следвайки гравитацията, главата си като тиква на дръжка (шията е дръжката)) десетина пъти по часовниковата стрелка, след кратка почивка десетина пъти обратно на часовниковата стрелка и още десетина пъти, отново по чаовниковата стрелка, през цялото време релаксирано и с отношението на приемане, при максимално релаксиран и медитативен ум. (1) Завърши с десетина повторения на първото упражнение - главата назад при вдишване и вертикално при издишване. 

- Запитай се, какво не мога или не искам да преглътна в живота си, какво и на кого не мога да простя, живея ли силно, асертивно, творчески? Какво задържам в себе си автоагресивно, како е нужно да пусна, да си кажа, да проявявам себе си в дадено отношение и към дадени хора и ситуации? 

Горните практики определено не са механични, а имат многопластови нива на усвояване и реализация. Не е нужно изпълнението на всички горепосочени практики, а тези към които почувстваш афинитет. При някои по-добре работят по-физиологичните практики, при други по-психично енергийните, а при трети, комбинация от едните и другите. Когато знаеш, че преживяваният симптом е тук не за да те мъчи, а за да те учи, с благодарност усвояваш нужните ментално емоционални промени и отношения. Тогава симптомът изчезва, но ти отдавна не си го гонил, а с доверие си се сприятелил с него и извлякъл ценните уроци, към които те е повел. Когато има нужда, психотерапевтичната помощ е качествено-интелигентният избор. 

Орлин Баев, психотерапевт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!